Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

ACID DEATH: Συνέντευξη με τον Σάββα Μπετίνη

Οι Acid Death με το "Primal Energies" πραγματοποίησαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά βήματα της πορείας τους, το Under The Sign Of Metal και ο Δημήτρης Άγας, συνομιλούν με τον Σάββα Μπετίνη, ο οποίος μας αποκαλύπτει τι δίνει έμπνευση στο συγκρότημα.. και όχι μόνο.
από τον Δημήτρη Άγα


Σάββα καλησπέρα, έχετε ένα νέο δίσκο το "Primal Energies" ποια είναι η συνολική ανταπόκριση που έχετε λάβει από τον κόσμο; 

-Καλησπέρα Δημήτρη. Ναι, έχουμε το νέο album από τις 15 Μάρτη. Η ανταπόκριση που έχουμε είναι πλέον του αναμενόμενου θετική! Όλοι όσοι το έχουν ακούσει έχουν μόνο καλά λόγια να πουν και είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πολύ περισσότερα θετικά σχόλια από κάθε άλλη δουλειά μας και από το "Hall Of Mirrors", του 2015.


Σε σύγκριση με το παρελθόν σας, το νέο σας υλικό είναι πιο πολύπλευρο, ήταν μια συνειδητή απόφαση ή σας βγήκε κάτι διαφορετικό όταν συνθέτατε;

-Η αλήθεια είναι ότι το "αφήσαμε να ρολλάρει". Ξεκινώντας τη σύνθεση του υλικού το καλοκαίρι του 2016. αρχίσαμε να βλέπουμε εν αρχή ότι η μελωδία είναι κυρίαρχο στοιχείο. Το αξιοποιήσαμε. Στην πορεία και κατά τη διάρκεια της προ-παραγωγής, διαδικασία που για πρώτη φορά την ξεκινήσαμε παράλληλα με τη σύνθεση, έρχονταν ιδέες ιδιαίτερες και σαφώς "ξένες" προς την εν γένει κατεύθυνση της μπάντας. Τις αξιοποιήσαμε, επίσης εκεί ήθελε και ιδιαίτερη προσοχή, ώστε αυτές οι ιδέες να δεθούν όμορφα, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της μπάντας. Φτάσαμε μέχρι και τον Απρίλη του 2018, λίγο πριν μπούμε στο studio, να κόβουμε και να ράβουμε ένα υλικό, που για πρώτη φορά στα δικά μας αφτιά ηχούσε διαφορετικό, από ο,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα ήταν (σαφέστατα και με τη βοήθεια της παραγωγής), να προκύψει το 6ο album, που περιείχε όλα τα στοιχεία με τα οποία οι ACID DEATH χαρακτηρίζονται όλα αυτά τα χρόνια, συν πολλά επιπλέον, που σε καμιά περίπτωση δεν ακούγονταν ξένα στο αποτέλεσμα.


Είσαστε ένα συγκρότημα που πάντα πειραματιζόσασταν αλλά μέσα στα πλαίσια του progressive death, στο "Primal Energies", όμως υπάρχουν και αρκετά gothic και ατμοσφαιρικά στοιχεία και μια πιο σύγχρονη προσέγγιση σας φόβισε αυτός ο πειραματισμός;

-Κάποια στιγμή μας προβλημάτισε. Υπήρξε η σκέψη του "τι πάμε να κάνουμε τώρα... Μήπως παραείναι τολμηρό;" Η απόφαση είναι "....συνεχίζουμε!" Ξέρεις, καμιά φορά απλά χρειάζεται να τολμάς, έχοντας σαν μόνο αισθητήριο αυτό που νιώθεις. Για εμάς άλλωστε το να τολμήσουμε νέα πράγματα δεν είναι κάτι ξένο. Πάντα ρισκάραμε μουσικά και στιχουργικά, αδιαφορώντας για την όποια τάση κυκλοφορεί εκεί έξω.


Θεωρείς ότι με το "Hall of Mirrors" φτάσατε στα όρια σας και γι αυτό θέλατε να φέρετε νέα στοιχεία στη μπάντα;

-Όχι. Το "Hall Of Mirrors" ήταν επίσης ένα τόλμημα, όπως και το "Random's Manifest", το "Pieces Of Mankind"... Το κάθε album έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και στο "Primal Energies" αποτυπώνεται η εικόνα της μπάντας στην τρέχουσα εποχή. Αυτό άλλωστε ισχύει επί της ουσίας με κάθε album κάθε μπάντας.


Θα ήθελες να μας μιλήσεις και για το στιχουργικό κομμάτι? Ποια είναι τα θέματα που σας απασχόλησαν;

-Εδώ πάλι για πρώτη φορά, πέραν της κλασικής θεματολογίας που κάποιος μπορεί να συναντήσει στα albums μας, αγγίξαμε και θέματα που πραγματεύονται Ιστορία, Επιστήμη... Αυτό αντικειμενικά μας άνοιξε και κάποιους νέους δρόμους, που σίγουρα θα αξιοποιήσουμε στο μέλλον. 


Τραγούδια όπως το "The Rope" και το "Reality and Fear", πραγματικά μου έκαναν τεράστια εντύπωση, τι είναι αυτό που κάνει μια μπάντα που υπάρχει από το 1989 να διατηρεί την έμπνευσή της σε τόσο υψηλά standards;

-Εν αρχή είναι μεγάλη χαρά να εισπράττεις κάτι τέτοιο και σε ευχαριστούμε πολύ! Έμπνευση.. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη γνώση. Έχει να κάνει με την εν γένει στάση ζωής που κρατά ένας άνθρωπος. Με τα ερεθίσματα που δέχεται. Με τα εμπόδια που ξεπερνάει. Με τα εμπόδια που ΔΕΝ ξεπερνάει. Με τις καθημερινές συναναστροφές και επαφή με τους γύρω του. Με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αξιοποιεί όλα αυτά καθώς και πολλά άλλα. Έμπνευση είναι ένα στοιχείο της Ζωής. Θέλει πολλή προσπάθεια για να μπορέσει κάποιος να την κρατήσει "ζωντανή", αλλά αν το καταφέρει μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα!


Φέτος κλείνετε 30 χρόνια ως συγκρότημα, ήταν ένα δώρο προς τους ίδιους σας  τους εαυτούς, αλλά και για τους fan σας το "Primal Energies”, θα ετοιμάσετε κάποιο ειδικό event σχετικά με αυτό;

-Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάτι στο μυαλό μας, κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει και χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Ας μην πούμε όμως ακόμα κάτι... Για να μην εκτεθούμε! :-) 


Πόσο σημαντική επιρροή ήταν ο Chuck Schuldiner των Death στη μουσική των Acid Death και γενικότερα ποιες μπάντες σας επηρέασαν  τότε να ασχοληθείτε με την μουσική;

Chuck Schuldiner, αν μη τι άλλο, ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία έμπνευσης για εμάς και όχι μόνο για το μουσικό ή ακόμα και το στιχουργικό κομμάτι. Υπήρξαν, αλλά και υπάρχουν πολλοί άλλοι μουσικοί, που αποτέλεσαν και αποτελούν πηγή επιρροής πάνω μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος από εμάς προσπαθεί να "αντιγράψει" τον τρόπο που κάθε μεγάλος μουσικός δούλεψε και δουλεύει. Μια από αυτές τις επιρροές ήταν και οι CORONER και η τύχη το έφερε να έχουμε τον mastermind τους, Tommy Vetterli, στη συμπαραγωγή του "Primal Energies". Άλλη επιρροή ήταν όλο το κλασικό Death Metal κύμα των 90's... Καθώς και αρκετοί άλλοι μουσικοί, στιχουργοί κλπ..


Στις 6 Ιουλίου θα εμφανιστείτε σε ένα νέο festival, στο Urban Athens Festival, μαζί με τους εξίσου θρυλικούς Septicflesh και Nighstalker, τους Poem και τους Foray Between Ocean κ.α. Θα ήθελα να μου πεις πως αισθάνεστε για αυτό, αλλά και αν έχετε και άλλα συναυλιακά πλάνα..

-Ναι, μιλάμε για το URBAN ATHENS FESTIVAL, είναι φυσικά χαρά μας να μοιραστούμε το stage με όλους αυτούς τους καλλιτέχνες! Συναυλιακά ξεκινάμε επίθεση από φθινόπωρο!


Κλεισε αυτή την συνέντευξη όπως επιθυμείς..

-Και πάλι Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη. Το "Primal Energies" είναι εδώ και περιμένει να το ανακαλύψετε! Σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου