Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ROTTING CHRIST: "Pro Xristou" (Album Review)

 Tριανταπέντε χρόνια Rotting Christ.. 35!
Είναι πραγματικά φοβερό, αν αναλογιστεί κανείς τί σημαίνει να δισκογραφείς σταθερά και να περιοδεύεις κυριολεκτικά σε όλον τον πλανήτη, έχοντας μια σταθερή και ενεργή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά αν έχεις κατορθώσει να αφήσεις παρακαταθήκη μερικούς από τους καλύτερους δίσκους του ιδιώματος και για το όνομά σου να μιλάει με σεβασμό ο ίδιος ο Metal God, αυτό κάτι σημαίνει..
Για άλλους θα αρκούσε απλά να κάνουν μια περιοδεία, για τους Christ όχι, στο tour κουβαλούν στις αποσκευές τους έναν ακόμη δίσκο, τον 14ο και ο τίτλος αυτού "Pro Xristou".
To album ξεκινάει με την εισαγωγή "Pro Xristou (Προ Χριστού)", που θυμίζει το ξεκίνημά του "In Nomine Dei Nostri" του Rituals, καθώς μέσω των επικλήσεων σε βάζει στο κλίμα του τί ακολουθεί.
"The Apostate": Υπέροχo vibe με χορωδιακά φωνητικά, να δημιουργούν μια καθηλωτική ατμόσφαιρα στο ύφος του "Ηeretics", αλλά εδώ οι μελωδίες μας προϊδεάζουν για κάτι άλλο πιο σπουδαίο. Ο Andrew Liles με την αφήγηση του, προσθέτει στην όλη μυσταγωγία. Το τραγούδι αναφέρεται στον αυτοκράτορα Ιουλιανό, ο οποίος μισήθηκε απο την εκκλησία, που του έδωσε το πρoσωνύμιο ο αποστάτης, ο παραβάτης, για άλλους μέχρι σήμερα όμως παραμένει μέγας φιλόσοφος.
"Like Father, Like Son": Οι αξίες, οι αρχές και ο σεβασμός που πρέπει να μεταλαμπαδεύσει ένας πατέρας στο παιδί του, σε ένα τραγούδι. Πλέον είμαστε σίγουροι, οι μελωδίες σε αυτόν τον δίσκο είναι υπέροχες.
"The Sixth Day": My salvation number 2; Και όμως η υπέροχη αυτή μελωδία προσαρμόστηκε άρτια στο παγανιστικό τοπίο του "Προ Χριστού"!
"La letra del Diavolo": Eδώ ακούμε την Ανδρονίκη Σκουλά σε μια εξωπραγματική ερμηνεία. To τραγούδι μας μεταφέρει στις 11 Αυγούστου του 1676 στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων μοναχών της Palma di Montechiaro, όπου η αδελφή Maria Crocifissa della Concezione έλαβε ένα γράμμα, που όπως η ίδια δήλωνε ήταν από τον ίδιο τον διάβολο.
"The Farewell": Μια από τις καλύτερες συνθέσεις των Rotting Christ, ένα έπος που σφραγίζει τα 35 χρόνια τους, επιβλητικό, μεγαλοπρεπές, 100% ROTTING CHRISΤ. Στο σημείο που η χορωδία λέει "Καλό ταξίδι"  είναι highlight καριέρας..
"Pix Lax Dax": Δεύτερη φορά που ο Σάκης κάνει αναφορά στα Ελευσίνια μυστήρια, μετά το "Konx om Pax" στο Rituals και δεύτερη φορά που στο "Προ Χριστού" ακoύμε τον στίχο 'Σώσε με ιέρεια", κάτι που είναι έξυπνο καθώς τα δύο τραγούδια τα συνδέει μια ελληνική βάση και κάτι τέτοιο συνηθίζεται στα concept album.
"Pretty World, Pretty Dies": Σε όσους είχαν λείψει οι μελωδίες του "Αealo", νόμιζω αυτό το τραγούδι θα γίνει το αγαπημένο τους, τα χορωδιακά φωνητικά θυμίζουν τις πλειάδες και αυτό συγκινεί.
"ᛦᚵᛑᚱᛆᛋᛁᛚ": To Yggdrasil - το δέντρο της ζωής σύμφωνα με τους Vikings, είναι το πιο κινηματογραφικό τραγούδι του album.
"Saoirse": Ένα τραγούδι που η μπάντα το αφιερώνει σε όσους κρατούν το παγανιστικό πνεύμα ζωντανό, ένας ύμνος για το ελεύθερο πνεύμα, που πρώτα είχε κυκλοφορήσει με το γερμανικό περιοδικό Legacy, στο EP 'Echoes of Apostasy".
Στις Limited εκδόσεις του δίσκου υπάρχουν δύο bonus τραγούδια, το εκπληκτικό "Primal Resurrection" που έχει και ένα old school vibe και το υπέροχο "All for One" που φέρνει στο νου κάτι από τον προσωπικό δίσκο του Σάκη.
Το "Προ Χριστού", δεν είναι απλά ένας δίσκος για να δικαιολογηθεί ένα tour, είναι μία απο τις κορυφαίες στιγμές των Rotting Christ.
Αναμένουμε λοιπόν την μεγάλη εμφάνιση της μπάντας στο θέατρο Λυκαβηττού, ανήμερα των γενεθλίων του frontman τους Σάκη Τόλη για μια πραγματικά σπουδαία γιορτή! 


 9/10 

Δημήτρης Άγας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου