Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

DEMONS & WIZARDS: "III" (Album Review)

Jon Schaffer και Hansi Kürsch, δύο μουσικοί που έχουν γράψει την δική τους ιστορία, αφοσιωμένοι στο όραμα των συγκροτημάτων τους, "Ιced Earth" και "Blind Guardian" αντίστοιχα. Εκτός του ότι λατρεύονται ιδιαιτέρως στην χώρα μας, έχουν και άλλο ένα κοινό, τους συνδέει μια ισχυρή φιλία, την οποία την μετουσίωσαν καλλιτεχνικά ως Demons & Wizards το 1999, με το υπέροχο ομότιτλο album τους, το οποίο ήταν μια μίξη των δύο σπουδαίων ταλέντων τους, τα κοφτερά riff του Jon και την εξωπραγματική φωνή του Hansi, πλαισιωμένα από μια όμορφη σκοτεινή ατμόσφαιρα. Ακολούθησε το λίγο κατώτερο "Touched by the Crimson King" το 2005.

Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια οι "Demons & Wizards" λοιπόν, κυκλοφορούν το τρίτο τους album με το λιτό  τίτλο "ΙΙΙ". Για πολλούς ίσως να μην υπάρχει λόγος ύπαρξης, αλλά σε εποχές που το Power Metal δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του, θεωρώ ότι μόνο θετικά λειτουργούν τέτοια project.

Ο δίσκος ξεκινάει με το "Diabolic", το οποίο έχει γίνει και video και λειτουργεί σαν μια συνέχεια του υπέροχου "Heaven Denies", από το πρώτο album, ειδικά ο τρόπος που ολοκληρώνεται το τραγούδι και τα υπέροχα φωνητικά δημιουργούν μια μυσταγωγία, όμοια του ντεμπούτου τους.

Ακολουθεί το "Invincible" με το χαρακτηριστικό Hard Rock riff του και το πολύ ωραίο ρεφρέν.

Το "Wolves in Winter" είναι η πιο αδύναμη στιγμή του δίσκου και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που το επέλεξαν ως Video για την προώθηση της δουλειάς τους, όχι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά.

Το ίδιο ισχύει και για το πρώτο μισό του "Final Warning", κάτι που μου δημιούργησε έντονο προβληματισμό, μέχρι που σκάει η λυτρωτική riffάρα στο 2:47 θυμίζοντας Led Zeppelin.

To ταλέντο του Jon Schaffer να γράφει Power Ballads είναι μοναδικό. Είναι τόσο καλός σε αυτό, που τον χαρακτηρίζει. Μας έχει προσφέρει απίστευτους ύμνους μέσω των "Iced Earth", τραγουδισμένους από σπουδαίες φωνές, όπως οι Matt Barlow, Tim Owens και φυσικά Stu Block, αλλά η μουσική του όταν συνδυάζεται με τη φωνή του Hansi Kürsch, μας ταξιδεύει σε κάτι εξωπραγματικό, θυμηθείτε το "Fiddler on the Green", από το πρώτο album, που πάλι κατάφερε να ξεχωρίσει. Έτσι γι ακόμη μια φορά έχουμε ένα τέτοιο τραγούδι, που σίγουρα θα κλέψει την παράσταση και φυσικά αναφέρομαι στο "Timeless Spirit".

Στη συνέχεια το εκπληκτικό "Dark Side of Her Majesty" όπου επικρατεί η "Wizards" πλευρά, διότι ειδικά στο ρεφρέν θυμίζει έντονα τους "Blind Guardian", κάτι που σίγουρα επιθυμούσαν οι οπαδοί της μπάντας.

Το "Midas Disease" όταν το είχα πρωτοακούσει από το Lyric Video που είχε ανεβάσει το συγκρότημα, ομολογώ ότι δεν μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά με τις ακροάσεις κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό τραγούδι, που κινείται προς το αμερικανικό power και δείχνει και τη διάθεση της μπάντας να προσφέρει και κάτι διαφορετικό συνθετικά.

Τα "New Dawn" και "Universal Truth", είναι δύο τραγούδια στο ύφος των Demons & Wizards, έτσι όπως ακριβώς τα θέλουν, συνδυάζοντας μια σκοτεινή μελαγχολική ατμόσφαιρα, με κοφτερά riff και ρεφρέν που σου μένουν. Ειδικά το δεύτερο είναι και ένα μάθημα προς τις νεότερες μπάντες, για το πως να χτίζεις πάνω σε ένα ρεφρέν χωρίς να χάνεται το ενδιαφέρον του τραγουδιού.

Ακολουθεί η "Demons" πλευρά του album, με το "Split", καθώς μιλάμε για ένα τραγούδι που θα λατρέψουν οι οπαδοί των Iced Earth, διότι θυμίζει κάτι από "Burnt Offerings".

Και ο δίσκος ολοκληρώνεται ιδανικά με το δεκάλεπτο "Children of Cain".  Δεν περίμενα ότι το album θα έχει και δεύτερη μπαλάντα, σίγουρα δεν είναι σαν την πρώτη, αλλά είναι μια δυνατή στιγμή που σε ταξιδεύει και δημιουργεί εικόνες, χωρίς να καταλαβαίνεις την διάρκεια της υπέροχης αυτής σύνθεσης.

Οι Demons & Wizards δηλώνουν παρόν, με ένα album που λειτουργεί ως μια γραμμή που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και που σίγουρα αυτό αξίζει την προσοχής μας.

9/ 10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου