Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

MELECHESH: "Enki" (Album Review)

H πιο αυθεντική  μπάντα εξ' ανατολής, επιστρέφει με ένα δίσκο αριστούργημα, ο λόγος φυσικά για τους Black Metallers, Melechesh και το νέο τους διαμάντι, που ακούει στο όνομα του σοφού θεού της δημιουργίας, των υδάτων, του πνεύματος και της ιατρικής "Enki", που σύμφωνα με την σουμεριακή μυθολογία, είχε την δύναμη να αναστήσει τους νεκρούς. Το μόνο σίγουρο πάντως με αυτά τα riff που έχει το album και νεκρούς ανασταίνει!!!
Ο δίσκος ξεκινάει  δυναμικά με τα "Tempest Temper Enlil Enraged" και "The Pendulum Speaks", για να φτάσουμε στην πρώτη μεγάλη συμμετοχή, στο τραγούδι "Lost Tribes", όπου και συμμετέχει o Max Cavalera των Cavalera Conspiracy, Soulfly, ex- Sepultura, κάνοντας ένα άκρως απολαυστικό ντουέτο με τον Ashmedi.
Καθώς ακούμε  τη μουσική που έχει συνθέσει κατά 90%  ο "αρχηγός" της μπάντας, Ashmedi, απολαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τον τρόπο που παντρεύει το μελωδικό Black Metal, με τις ανατολίτικες κλίμακες, αλλά και ενίοτε τα παραδοσιακά όργανα της χώρας του και σε αυτό το κομμάτι βέβαια έχουν συμβάλει και ο κιθαρίστας της μπάντας Moloch, αλλά και ο μπασίστας Scorpios, μέλος και των Ελλήνων,  Acherontas.
Στη συνέχεια ακολουθεί το "Multiple Truths",  το οποίο ήταν το πρώτο δείγμα  που είχε δώσει η Nuclear Blast στην δημοσιότητα, όντας το πιο χαρακτηριστικό για να σε βάλει στο κλίμα του δίσκου, για να φτάσουμε στην δεύτερη συμμετοχή στο καθηλωτικό "Enki - Divine Nature Awoken", αυτή τη φορά με τον Σάκη Τόλη των Rotting christ  να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και με αυτό τον τρόπο να επισφραγίζει την χρόνια φιλία του με τον Ashmedi.
Οι ταχύτητες ξανά ανεβαίνουν, με το "Metatron and Man", φτάνοντας στην τρίτη συνεργασία στο album, στο τραγούδι "The Palm the Eye and Lapis Lazuli", με τον κιθαρίστα Rob Caggiano των Volbeat, ex-  Anthrax,  να προσδίδει την δική του ξεχωριστή πινελιά.
Το παραδοσιακό  instrumental "Doorways to Irkala", είναι μια ασύλληπτα όμορφη και ξεχωριστή σύνθεση, που δείχνει το ταλέντο της μπάντας να σε ταξιδεύει και αυτή την φορά το ταξίδι είναι στον κάτω κόσμο των νεκρών, όπου εκεί βασιλεύει ο θεός του θανάτου,  Νεργκάλ και η  θεά Ερεσκιγκάλ, κάτι αντίστοιχο με τον δικό μας  Άδη.
To album κλείνει με το μεγαλειώδες "The Outsiders" και σε αφήνει πραγματικά με την αίσθηση ότι δεν το χόρτασες.
Η παραγωγή  στα φωνητικά, στις κιθάρες, στο μπάσο και στο μπουζούκι, έγινε από τον Γιώργο Μπόκο, στα Grindhouse studio στην Αθήνα και στα drums, από τον Φώτη Benardo, στα Devasoundz studio στην Αθήνα, επιπλέον ηχογραφήσεις έγιναν στα  Oneironaut studio στη Γερμανία και στα Cursed studio στην Αμερική.
In the name of Sonic Magick 
So it begins...   9/10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου