Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

AYREON: "The Theory Of Everything" (Album Review)

Υπάρχει μια λίστα συγκροτημάτων που οι ανά τον κόσμο μουσικόφιλοι αγοράζουν τα album τους με κλειστά μάτια, είτε από καθαρό οπαδισμό, παρόλο που οι τελευταίες δουλειές μπορεί π.χ να τους είχαν απογοητεύσει, είτε γνωρίζοντας ότι και να μην είναι αριστουργήματα η μπάντα έχει μια standar ποιότητα, που κυκλοφορεί album που το λιγότερο  μπορουν να χαρακτηριστούν ως καλά. 
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει και η δική μου σχέση με τους Αyreon, του συγκροτήματος που ηγείται ο Arjen Anthony Lucassen, μια τεράστια μουσική ιδιοφυΐα, που έχει παραδώσει κορυφαία διαμάντια στον progressive ήχο. 
Το νέο διπλό album των Ayreon, "The Theory Of Everything", χωρίζεται σε τέσσερα μεγάλα τραγούδια, με το μικρότερο να είναι 21:31 λεπτά!!! Ο δίσκος στιχουργικά έχει ένα πολύ δυνατό concept, που άνετα μεταφέρεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, με τον Arjen Lucassen να προσπαθεί να μοιράσει δίκαια το καρπούζι στην μέση, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι προωθεί λίγο παραπάνω το story. Πάντως το αποτέλεσμα είναι άκρως εθιστικό, με τις ερμηνείες να συνδυάζονται με τα πολύ όμορφα μουσικά θέματα, αλλά βέβαια όπως πάντα χρειάζεται αρκετές ακροάσεις για να μπορέσει κάποιος να απολαύσει αυτό που ετοίμασε ο ψηλός.
Το πόσο σπουδαίος μουσικός είναι ο Lucassen, το βλέπεις από τον τρόπο που οι μουσικοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του, δείχνοντας του την τιμή που αισθάνονται και δικαίως, κατά την προσωπική μου άποψη, στο να συμμετάσχουν σε ένα album του.
Αυτή τη φορά οι τραγουδιστές που μοίρασε τους ρόλους του και έτρεξε να υποδεχτεί στο αεροδρόμιο ο καλόκαρδος γίγαντας είναι οι: JB (Grand Magus), Sara Squadrani (Ancient Bards), Michael Mills (Toehider), Cristina Scabbia (Lacuna Coil), Tommy Karevik (Kamelot), Marco Hietala (Nightwish), John Wetton (Asia) και κάποιοι από τους τεράστιους μουσικούς που τον πλαισιώνουν είναι οι: Ed Warby, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τα drums της μπάντας από το 1998, Rick Wakeman (Κeyboards, YES), Keith Emerson (Κeyboards, Emerson, Lake & Palmer), Jordan Rudess (Κeyboards, Dream Theater), Steve Hackett (Lead guitar, Genesis) και ο Troy Donockley (Whistles, Uilleann Pipes, Nightwish).

Νομίζω ότι ο Hoshi πρέπει να κάνει ένα High-Five με το αφεντικό του για να τον επιβραβεύσει και γι αυτό το album!   8/10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου