Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

KING DIAMOND: "Songs For The Dead LIVE" (CD/DVD Review)

To να κυκλοφορεί το πρώτο επίσημο Live DVD του King Diamond το 2019, είναι κάτι πραγματικά οξύμωρο.
Ο Βασιλιάς έπρεπε να κυκλοφορούσε σε κάθε δίσκο του το αντίστοιχο show και από την προσωπική του καριέρα, αλλά και από την εποχή με τους θρυλικούς Mercyful Fate

Οι ιστορίες του συγκρίνονται άνετα με αυτές των μεγάλων συγγραφέων λογοτεχνίας τρόμου και η μουσική του έχει επηρεάσει όλο το φάσμα του Heavy metal και κυρίως του ακραίου ήχου. Ακούς το "Funeral" και αμέσως σου έρχεται στο μυαλό το album "Midian" των Cradle Of Filth. Και αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα, διότι η λίστα των δίσκων που βρίσκεται το DNA της μουσικής του Kind Diamond, είναι ατελείωτη.


Πριν από 4 χρόνια, ο Κing Diamond πραγματοποίησε ένα tour, παίζοντας ολόκληρο το θρυλικό "Abigail", ένα δίσκο που στιγμάτισε την προσωπική του καριέρα. Toν βασιλιά συνοδεύουν στη σκηνή ο τεράστιος Andy LaRocque στην κιθάρα, στην άλλη κιθάρα είναι ο Mike Wead, πίσω από τα τύμπανα βρίσκεται ο Matt Thompson και στο μπάσο ο Pontus Egberg. Τα δεύτερα φωνητικά τα πραγματοποιεί η γυναίκα του Kind Diamond, Livia Zita. Επί σκηνής η ηθοποιός Jodi Cachia δίνει σάρκα και οστά σε μερικούς από τους θρυλικούς χαρακτήρες που έχει επινοήσει όλα αυτά τα χρόνια ο King Diamond.

To πρώτο DVD περιέχει την εμφάνιση της μπάντας στο Fillmore Philadelphia, στην Αμερική στις 25 Νοεμβρίου 2015 και αυτό το Show περιλαμβάνεται και στο CD. Εδώ το Live είναι πιο ατμοσφαιρικό και η κάμερα εστιάζει κυρίως στη μπάντα, εν αντιθέσει με το δεύτερο DVD, όπου περιέχει την εμφάνιση στο Graspop Metal Meeting, στο Βέλγιο στις 17 Ιουνίου 2016, όπου εκεί το φεστιβάλ είναι open, με πάρα πολύ κόσμο και η μπάντα δείχνει να το ευχαριστιέται περισσότερο και να το ανταποδίδει με μια φοβερή εμφάνιση. Τα σκηνικά είναι επιβλητικά, μοιάζουν με εσωτερικό χώρου κάστρου, με τα σκαλοπάτια να οδηγούν στο πάνω μέρος της σκηνής, όπου εκεί υπάρχουν τοιχογραφίες με δαίμονες, δεξιά και αριστερά δύο τεράστιοι ανάποδοι σταυροί, στο κέντρο ο εσταυρωμένος Χριστός και μπροστά του δεσπόζει επιβλητικό το σύμβολο του Baphomet. To Setlist είναι το ίδιο και στα δύο Live, καθώς είναι από την ίδια περιοδεία και σπάνια μια μπάντα το αλλάζει. Το μόνο που αλλάζει, είναι η σειρά δύο τραγουδιών, το "Eye of the Witch", προηγείται του "Halloween", στο Fillmore. To βασικό θέμα του Live όπως προείπαμε, είναι το "Abigail" και πλαισιώνεται από ένα μικρό Best of, της μεγάλης καριέρας του King Diamond. Εφόσον λοιπόν υπήρχε ο σχετικά περιορισμένος χρόνος, ώστε να συμπληρωθεί το υπόλοιπο show, θεωρώ τις επιλογές του King Diamond πανέξυπνες και γι αυτό δεν πέφτει ούτε ένα λεπτό η ενέργεια του Show και το κοινό παρακολουθεί εκστασιασμένο, από την αρχή έως το τέλος και εμείς δεν καταλαβαίνουμε πότε τελείωσε, ειδικά η μόνο ηχητική εκδοσή του!

Συνήθως στα tour που γίνονται για ένα συγκεκριμένο album, τo live ξεκινάει από αυτό και μετά ακολουθεί ένα mini Best of, εδώ συμβαίνει το αντίθετο και ομολογώ ότι δίνει στο show μια ξεχωριστή νότα.

Το Live ξεκινάει με τα "Out from the Asylum" και "Welcome Home", από το επίσης θρυλικό album "Them", ακολουθεί το "Sleepless Nights" από το "Conspiracy" και ο King Diamond μας κάνει ξεκάθαρο οτι θέλει να συμπεριλάβει στο Show όσο γίνεται τις πιο δυνατές στιγμές της πορείας του, στη συνέχεια το "Eye of the Witch", από το "The Eye", το "Halloween", από το "Fatal Portrait" και ήδη το show έχει πάρει φωτιά. Ακολουθούν δύο διασκευές στην τεράστια μπάντα που τον ανέδειξε τους σπουδαίους "Mercyful Fate", οι επιλογές προφανώς είναι από τα δύο ιστορικότερα album της μπάντας, τα  "Melissa" και "Don't Break the Oath", ερμηνεύοντας το ομότιτλο από το πρώτο, προκαλώντας ρίγος συγκίνησης και το "Come to the Sabbath", από το δεύτερο, με το κοινό να συμμετέχει πιο ενεργά από ποτέ. Τα φώτα σβήνουν υπό τους ήχους του "Them" από το ομότιτλο album, ώστε να ακολουθήσει ολόκληρο το "Abigail": τα "Funeral", "Arrival", "A Mansion in Darkness", "The Family Ghost", "The 7th Day of July 1777", "Omens", "The Possession", "Abigail", "Black Horsemen", ένα μετά το άλλο και το κοινό δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που ζει και η μπάντα δίνει και την ψυχή της πάνω στη σκηνή, όλα τα τραγούδια αποδόθηκαν φοβερά και η φωνή του King Diamond παραμένει σε υψηλά standards, evil και πορωτική! Από τα ηχεία ακούγεται το "Insanity", από το "The Eye" και ο Κing Diamond ευχαριστεί θερμά τον κόσμο του, πραγματικά μια ιδανική εικόνα για να ολοκληρωθεί το Show.

Η βασική έκδοση του "Songs For The Dead LIVE", είναι αυτή που περιέχει ένα διπλό DVD και ένα CD.
Και υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές εκδόσεις για όλα τα γούστα, όπως διάφορα box που περιλαμβάνουν 2 DVD, 2 CD και Blu-ray, ή για τους πιο συλλέκτες, διπλό DVD, διπλό CD, Blu-ray και 4 βινύλια και φυσικά σκέτες οι εκδόσεις των βινυλίων ή του Blu-ray.

O Βασιλιάς είναι εδώ, πιο δυνατός από ποτέ και στοιχειώνει ξανά τους εφιάλτες μας!!  

9/10 

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου