Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

DIMMU BORGIR: "Eonian" (Album Review)

Οκτώ χρόνια απουσίας, για ένα από τα επιδραστικότερα συγκροτήματα στον χώρο του Black Metal, αλλά και ένα εκ των μεγαλυτέρων της metal σκηνής, σίγουρα είναι πολλά, αλλά απ' ό, τι φαίνεται η μπάντα προσέχει πολύ τα βήματά της και την κάθε της κίνηση.
Πέρυσι κυκλοφόρησαν το εκπληκτικό live album "Forces of the Northern Night", που περιέχει την headline εμφάνισή τους στο Wacken, συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας, όπως και την εμφάνισή τους στο Oslo, συνοδεία ορχήστρας επίσης, πράγμα που δείχνει σε ποιο επίπεδο είναι η μπάντα εδώ και πολλά χρόνια.

Το προηγούμενο τους album "Abrahadabra", ήταν ένα ακόμα βήμα προς το όραμα που έχει η μπάντα να προσεγγίζει με πιο mainstream τρόπο τις συνθέσεις της, χωρίς όμως να χάσει την ταυτότητα της. Να πούμε εδώ οτι αυτό έγινε σταδιακά, από το "Death Cult Armageddon" και μετά και σε προσωπικό επίπεδο δεν με ενοχλεί, καθώς οι Dimmu Borgir είναι μια μεγάλη μπάντα που τολμά και δικαιώνεται.

Σαφώς επηρεασμένοι από τις εμφανίσεις τους με συμφωνική ορχήστρα, αλλά και την παραγωγή του Live album τους, στο νέο τους δίσκο, με τίτλο "Eonian", oι ορχήστρες και τα χορωδιακά φωνητικά πρωταγωνιστούν, δημιουργώντας ένα πολύ ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα.
Ο δίσκος ξεκινάει με το καθηλωτικό "The Unveiling" και από την αρχή καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ διαφορετικό και σκοτεινό album. Στη συνέχεια το "Interdimensional Summit", που ήταν και το πρώτο εξαιρετικό videoclip της μπάντας, είναι ο ορισμός του sinlge που κάνει πολύ καλά την δουλειά του, τραβώντας όλα τα φώτα ξανά πάνω τους. Το δυναμικό "Ætheric", θυμίζοντας πολύ και τους Satyricon, είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός παλιών και νέων Dimmu Borgir! To δεύτερο videoclip για τον δίσκο που έκανε η μπάντα ήταν για το "Council of Wolves and Snakes", με την Voodoo ατμόσφαιρα, σίγουρα όχι και η πιο ασφαλής επιλογή, καθώς είναι ένα τραγούδι που το εκτιμάς σταδιακά με τις ακροάσεις. Το πολύ καλό "The Empyrean Phoenix", μοιάζει βγαλμένο από το "In Sorte Diaboli" και μας ετοιμάζει για την πιο σκοτεινή και ατμοσφαιρική στιγμή  στο "Eonian", το "Lightbringer", που σίγουρα θα προξενήσει μεγάλο χαμό στις επερχόμενες συναυλίες τους, καθώς συνδυάζει υπέροχες μελωδίες με riff. Aν ήθελα να περιγράψω τον δίσκο μόνο με ένα τραγούδι, σίγουρα αυτό θα ήταν το "I Am Sovereign", διότι είναι σαν να εγκλωβίζει το μεγάλο όραμα της μπάντας μέσα του. Δεν είναι απλά το καλύτερο τραγούδι του album, αλλά και ένα από τα καλύτερα που έχουν συνθέσει ποτέ οι Dimmu Borgir, με την χορωδία στο τέλος να θυμίζει λίγο και το μουσικό θέμα του Game Of Thrones!
Ακολουθεί το "Archaic Correspondence", που είναι σαν να γύρισε ο χρόνος πίσω στο 2003 και το "Death Cult Armageddon". Νομίζω το συγκεκριμένο τραγούδι θα ξαφνιάσει ευχάριστα τους Die Hard οπαδούς της μπάντας. Το "Alpha Aeon Omega" είναι το τραγούδι που περισσότερο απ' όλα πρωταγωνιστεί η χορωδία, χωρίς να είναι κάτι καινοτόμο, παίζει τον ρόλο του στο album. O δίσκος κλείνει με ένα πολύ όμορφο  instrumental, το "Rite of Passage", που πραγματικά έχει την δύναμη να σε ταξιδέψει στα μέρη τους, όπως έκαναν και στα 90's.

Εδώ να πούμε και για το υπέροχο artwork του Zbigniew Bielak, που νομίζω οτι αυτήν την στιγμή, είναι με διαφορά ό, τι καλύτερο υπάρχει στον χώρο. Μόνο τις δουλειές του για τους Ghost να δούμε, αρκεί. Επίσης κάτι που με εντυπωσίασε ευχάριστα, είναι η πιο ρετρό αισθητική που έχει το "Eonian", με τις φωτογραφίες από τοπία στη Νορβηγία, που θυμίζουν 90's προσέγγιση.

Το "Eonian" λοιπόν, είναι ένα album που δεν θα περάσει απαρατήρητο, γιατί προέρχεται από ένα εκ των μεγαλύτερων συγκροτημάτων όλων των εποχών, θέλοντας ή μη και αν βρει ακροατές που δεν θα βάλουν παρωπίδες, έχει πολλά να δώσει.

As withing so without
As above so below

8,5/10
Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου