Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

AHERUSIA: "Prometheus: Seven Principles on How to Be Invincible" (Album Review)

 Τρίτο Full-length album για τους Αherusia που τους βρίσκουμε στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας τους.
 Mε το που ξεκινάει ο δίσκος αυτό που θα προσέξουν οι οπαδοί του συγκροτήματος είναι ότι πλέον η μπάντα συνεχίζει χωρίς την παρουσία κρητικής λύρας, που παραδόξως δεν αφαιρεί τίποτα από τη δυναμική της μουσικής τους. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει το χαρακτηριστικό ύφος του Βορέα στις κιθάρες, που συνδυάζει υπέροχα το μελωδικό Black Metal με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αυτή τη φορά προσεγγίζοντάς την με τον τρόπο που το είχε κάνει και Ο Γιάννης Σπάθας των Socrates, σε τραγούδια όπως το "Mountains". Ακούστε προσεκτικά το εισαγωγικό "Ανάσα 'Ανασσα - Anasa" και θα καταλάβετε τι εννοώ.

 Γενικότερα το μεγάλο όπλο του "Prometheus" είναι τα χορωδιακά φωνητικά, κάτι που είχε ξεκινήσει από το "As I Cross the Seas of My Soul" και τώρα εδώ έχουν ανέβει ένα σκαλί επάνω και σε αυτό  έχει συμβάλει η Αγγελική "Angel"  Χατζηθεοδώρου των Triaxis και Seduce the Heaven.
Στο δεύτερο συνοδευτικό CD που αποτελείται μόνο από τις Special Orchestral Mixes, φαίνεται το πόσο όμορφα μπορούν να σταθούν μόνα τους τα χορωδιακά φωνητικά με την μουσική.
  
 Ο δίσκος έχει πολύ δυνατές στιγμές με τραγούδια που δείχνουν το μουσικό επίπεδο που έκανε από την αρχή τους Aherusia να ξεχωρίσουν, όπως τα "Ἀνώνυμος -Anonymous", "Ὠκεανός - Ocean" και φυσικά το "Βίας και κράτους θραύσας δεσμά - Breaking the Chains of Atrocity". 
Κάτι που μου αρέσει πολύ στους Aherusia, είναι οτι ποτέ δεν περιορίστηκαν αυστηρά μόνο στα Black Metal στερεότυπα, αλλά συνδυάζοντας τον τρόπο που προσέγγισαν οι τεράστιες ελληνικές Prog Rock μπάντες την παραδοσιακή μουσική σε τραγούδια τους (Aphrodite's Child, Socrates), τις πολλές μελωδίες στο ύφος των τελευταίων δίσκων των Iron Maiden (π.χ "'Ασκι Κατάσκη - As Light Defeats the Darkness") αλλά και φυσικά τον χαρακτηριστικό ήχο που είχαν οι Rotting Christ στο "Triarchy of the Lost Lovers" (π.χ "κεανός - Ocean"), κατάφεραν να δημιουργήσουν τον τόσο δικό τους γνώριμο πλέον ήχο.
  
 Για το τέλος να πούμε ότι όλοι οι στίχοι στο "Prometheus", εκτός από το τραγούδι "Ὠκεανός - Ocean" που είναι ορφικός ύμνος, είναι του Βορέα Φαέθων γραμμένοι σε ελληνιστική κοινή διάλεκτο (Αρχαία Ελληνική διάλεκτο που ομιλούταν μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και στο booklet του δίσκου υπάρχει μετάφραση στη Νέα Ελληνική γλώσσα και στα Αγγλικά, κάτι που μαζί με το υπέροχο εξώφυλλο του δίσκου από το ξυλόγλυπτο πίνακα του Φώτη Βάρθη: The Sacred Wound, δίνουν ένα extra credit στην όλη κυκλοφορία.

ΓΙΑΤΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ    9/10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου