Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ROTTING CHRIST: "Lucifer Over Athens" (Live Album Review)

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου του 2013 στο Gagarin γράφτηκε ιστορία, καθώς το μεγαλύτερο συγκρότημα που έβγαλε η χώρα μας και ένα από τα κορυφαία της γενιάς του στον κόσμο, οι Rotting Christ, γιόρτασε τα 25 του χρόνια με δύο ανεπανάληπτες εμφανίσεις.
Πραγματικά ο πανικός που επικρατούσε αυτές τις δυο μέρες στο Gagarin δεν μπορεί επακριβώς να περάσει μέσα από ένα Live CD, καθώς μιλάμε για ένα διπλό sold out και όπως δήλωσε ο ίδιος o Σάκης πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στο Under The Sign Of Metal: "Hταν νομίζω από τις πιο επιτυχημένες συναυλίες, διότι έγινε δύο μέρες sold out και μπορούσαμε να συνεχίσουμε και τρίτη μέρα. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία, μια ζεστή εμπειρία".
Την πρώτη μέρα ήταν και το μεγαλύτερο show στην ιστορία της μπάντας που έφτασε στο 3ωρο και την δεύτερη μέρα στις δυόμιση ώρες, οπότε το "Lucifer Over Αthens" που θα κυκλοφορήσει στις 21 Αυγούστου καταλαβαίνετε ότι θα είναι ένα άκρως χορταστικό πακέτο με τις καλύτερες στιγμές από αυτά τα δύο Show.
Οι Rotting Christ ήταν σε απίστευτη φόρμα με τη νέα τους σύνθεση, έχοντας τον Βαγγέλη Καρζή στο μπάσο και τον Γιώργο Εμμανουήλ στις κιθάρες, να πλαισιώνουν τον Θέμη και τον Σάκη και να δημιουργούν ίσως τους καλύτερους συναυλιακούς Rotting Christ.
Το "Lucifer Over Athens" δεν θα αφήσει κανένα οπαδό απογοητευμένο, διότι καλύπτει όλη την πορεία του συγκροτήματος, από τα πρώτα τους Demo, όπως το "Satanas Tedeum" και το "Passage To Arcturο" ΕP, με χαρακτηριστικές στιγμές τα "The Nereid Of Esgalduin" και "Feast Of The Grand Whore" αντίστοιχα, με τον Σάκη να τα ερμηνεύει με extra πάθος φωνάζοντας "Ηail Old Schooll" και "Necrocannibalistic Death Noise", καθώς έτσι χαρακτήριζε τον ήχο της η μπάντα στο ξεκίνημα, αφού δεν υπήρχε ο όρος Black Metal ακόμα!!!! Φυσικά έγινε αναφορά σε όλη την πρώτη ανίερη τριάδα: "Thy Mighty Contract", "Non Serviam", "Triarchy Of The Lost Lovers", με το πρώτο να έχει την τιμητική του, καθώς τότε συμπλήρωνε τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του και με τραγούδια όπως το "Dive the Deepest Abyss", ένα ρίγος διαπέρασε όλο το Gagarin. Από εκείνη την εποχή φυσικά, μέσω μιας διασκευής στους θρυλικούς Thou Art Lord, παίχτηκε  και το "Societas Satanas", δημιουργώντας ένα χάος με τον κόσμο να κατεδαφίζει το club. Προφανώς δεν έλειψε το πέρασμα από την υπέροχη Gothic/Black εποχή των Christ,  με αναφορά στα διαμάντια "A Dead Poem" και "Sleep Of The Angels", με το "After Dark I Feel" από το δεύτερο και τα "Sorrowful Farewell" και "Among Two Storms" από το πρώτο, να παίζονται το ένα μετά το άλλο. Μεγάλες στιγμές!!! Το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να έχει κάποιος, είναι ότι δεν υπάρχει κάτι από το "Khronos", που είναι ένα όμορφο και ξεχωριστό album στην πορεία της μπάντας. Την πρώτη μέρα πάντως οι Rotting Christ είχαν παίξει το "Lucifer Over London", την εκπληκτική διασκευή που είχαν κάνει στους Current 93, παρ'όλα αυτά δεν το συμπεριέλαβαν στο live album, βέβαια όμως παραποιώντας τον τίτλο του τραγουδιού από "London" σε "Αthens" έδωσαν τον τίτλο σε αυτή την κυκλοφορία, οπότε υπάρχει ένας έμμεσος συσχετισμός με το "Khronos" με αυτό τον τρόπο. Μια μικρή αναφορά στα πολύ αγαπημένα "Genesis": "Quintessence", "The Call Of The Aethyrs" και "Sanctus Diavolos": "Athanati Este" και αυτό αδικημένο album στα live, αλλά φυσικά μιλάμε για μια μεγάλη δισκογραφία που έχει στην πλειοψηφία της ύμνους, άρα κατά μια άποψη λογικό. 
Τέλος δεν έλειψαν τραγούδια από την πρόσφατη εποποιία των Rotting Christ, με αναφορά στα τρία album που τους εκτόξευσαν την δημοτικότητα ακόμα πιο πολύ και φυσικά αναφέρομαι στα "Theogonia", "Aealo" και "Κατά τον δαίμονα εαυτού", που έχουν άκρως συναυλιακά τραγούδια, όπως τα "Nemecic", "Noctis Era" και "In Yumen - Xibalba" αντίστοιχα.
Σε γενικές γραμμές το "Lucifer Over Athens" αποδεικνύει γιατί οι Rotting Christ έφτασαν στην κορυφή και καταγράφει με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο την πορεία 25 χρόνων ενός συγκροτήματος θρύλος.   9/ 10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου