Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

GHOST: "Meliora" (Album Review)

Το συγκρότημα που έφερε ξανά στο προσκήνιο τον μαγικό κόσμο του Occult Rock, πριν από ακριβώς 5 χρόνια, έμελλε να είναι και αυτό που ηγείται πλέον ξεκάθαρα της σκηνής αυτής και κάθε νέο του βήμα να το περιμένουν με αγωνία χιλιάδες οπαδοί ανά τον κόσμο.
To νέο τους album ονομάζεται "Meliora" και με πολύ χαρακτηριστική άνεση βάζει υποψηφιότητα για τα καλύτερα album της χρονιάς!!!
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό κάθε φορά που οι Ghost βγάζουν νέο album; Γιατί απλούστατα η μουσική τους εσωκλείει πολλά και αγαπημένα μουσικά ακούσματα του καθένα από εμάς, με έναν τόσο ξεχωριστό δικό τους τρόπο, περνώντας παράλληλα με μια προκλητική mainstream αισθητική το εωσφορικό τους μήνυμα. ΆΨΟΓΟΙ!
Ο δίσκος ξεκινάει με το "Spirit",  που είναι "πνιγμένο" μέσα σε όμορφα ψυχεδελικά 70΄s Prog Rock πλήκτρα και  το οποίο τελειώνει με την φράση: "Let None Of This Earth Inherit This Vision Of My Spirit", του Edgar Allan Poe!!
Στη συνέχεια ακολουθεί το "From The Pinnacle To The Pit", που μοιάζει βγαλμένο από το απίστευτο ντεμπούτο των Ghost: "Opus Eponymous"!!
To "Cirice" πραγματικά κόβει την ανάσα, διότι είναι μια άριστη σύνθεση και σε συνδυασμό με το Video Clip, που είναι στο ύφος κλασικού horror film, δημιουργούν ένα από τα καλύτερα τραγούδια του ιδιώματος.
Το ούτε ενός λεπτού απόκοσμο Instrumental "Spöksonat", είναι ιδανικό να προλογίσει το μέγα έπος που ακολουθεί και ονομάζεται "He Is", ένα τραγούδι που χωρίς ίχνος υπερβολής, λόγο των συναισθημάτων που προκαλεί, θα ζήλευαν και οι τεράστιοι Pink Floyd!!!
Ακούγοντας το "Mummy Dust", με τα διαβολικά πλήκτρα πίσω από το refrain, έφερα στο νου μου τους Cradle Of Filth και πραγματικά θα ήθελα να έβλεπα την αντίδραση του Dani Filth όταν θα άκουγε αυτό το τραγούδι, πάντως μια διασκευή ιδιαίτερα στη φόρμα που βρίσκονται τώρα, θα ήταν ιδανική.
Σ' ένα παράλληλο σύμπαν, αν οι Ιron Maiden ξεκινούσαν τώρα να δισκογραφούν, αντί για το "Speed Of Light", το single τους θα ήταν το "Majesty", εξάλλου έχει και αυτό ένα υπέροχο Deep Purple μπάσιμο. Γενικά το "Μajesty"  είναι ένα δυναμικό σφηνάκι NWOBHM!!!
Το  Instrumental "Devil Church" που ακολουθεί, θυμίζει μουσικό θέμα ταινίας των 70's και προλογίζει και αυτό με την σειρά του το μοναδικό "Absolution", με την refrainάρα που σου μένει από την πρώτη ακρόαση του δίσκου και την σιγοτραγουδάς συνέχεια. Άλλο ένα χάρισμα των σπουδαίων Ghost!!!
Ένας μεγάλος δίσκος πρέπει να κλείνει και με ένα μεγάλο τραγούδι, έτσι και το "Meliora" τελειώνει με το "Deus In Absentia"!! Η χορωδία στο φινάλε ανατριχιάζει και σε ωθεί να ξαναπατήσεις το repeat, γιατί ούτε που κατάλαβες πότε τελείωσε το album!!
To εκπληκτικό artwork του δίσκου είναι του μοναδικού Zbyszek Bielak, που πραγματικά οι δουλειές του είναι από τις καλύτερες στο Μetal αυτή την στιγμή, δείτε το εξαιρετικό artwork στο  "The Plague Within" των Paradise Lost, αλλά και την συμβολή του στο "The Satanist" των Behemoth και όχι μόνο.
Δεν ξέρω αν το "Meliora" είναι το καλύτερο album των Ghost, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό που γνωρίζω όμως, είναι ότι η ανίερη τριάδα συμπληρώθηκε με τρία στα τρία αριστουργήματα, σε διάστημα μόλις 5 χρόνων, δικαιώνοντας όσους αγάπησαν αυτή τη μπάντα από την αρχή και αναγκάζοντας πολλούς haters να κάνουν τη συνηθισμένη τους κωλοτούμπα. Εξάλλου ο Papa Emeritus και τα Nameless Ghouls, από την αρχή δήλωναν ότι κάνεις δεν θα ξεφύγει από το διαβολικό τους έργο, όλα ήταν προκαθορισμένα και όταν μουσικοί όπως ο James Hetfield (Metallica), Nick Holmes (Paradise Lost), Phil Anselmo (Down, ex- Pantera), δηλώνουν μεγάλοι οπαδοί της μπάντας, είναι αστείο να αναρωτιόμαστε εάν έχουμε να κάνουμε με μεγάλο συγκρότημα ή όχι.
NOSTRO DISPATER
NOSTR' ALMA MATER    9,5/10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου