Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

BORGNE: "Règne Des Morts" (Album Review)

Οι Borgne, ένα από τα παλιότερα σχήματα στον χώρο του ατμοσφαιρικού Black Metal, επιστρέφουν με το νέο τους album "Règne Des Morts" που  μπορεί να θεωρηθεί και ως ό,τι καλύτερο έχει κάνει το συγκρότημα μέχρι σήμερα.
Οι Borgne αποτελούνται από ένα άτομο, τον Ελβετό Bornyhake, που πραγματικά είναι από τα πιο παραγωγικά άτομα που υπάρχουν στον χώρο της Black Metal σκηνής, έχοντας κυκλοφορήσει πάρα πολύ ποιοτικές δουλειές και με τα υπόλοιπα σχήματα που καταπιάνεται, ρίξτε μια ματιά στους Pure και Enoid. Περισσότερο αγαπητός στο Ελληνικό κοινό έγινε βέβαια από την τεράστια προσφορά του στου δικούς μας Kawir και ιδιαίτερα στο album "Ισόθεος"!!!
Με το που ξεκινάει το "Règne Des Morts" σε καθηλώνει πέρα της εξαιρετικής μουσικής, η άριστη παραγωγή του. Πρώτο τραγούδι λοιπόν το "Void Miasma" με τον Bornyhake να κάνει τα καλύτερα και πιο επιβλητικά φωνητικά της καριέρας του!! Τους στίχους αυτού του τραγουδιού τους έχει γράψει ο Dirge Rep των Orcustus (ex- Aura Noir, Enslaved, Gehenna)
Δεύτερο τραγούδι, το όποιο νομίζω θα ξεχωρίσει και θα μείνει ως ένα από τα καλύτερα στον χώρο του ατμοσφαιρικού Black Metal γενικότερα, είναι το "Αιώνιοι Φόβοι", γραμμένο εξολοκλήρου στην Ελληνική γλώσσα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο και την εκτίμηση που έχει ο Bornyhake προς την χώρα μας. Όσον αφορά αυτόν τον ύμνο, αισθάνομαι υπερήφανος για δύο λόγους, πρώτον γιατί όλοι θα έχετε την ευκαιρία να το ακούσετε για πρώτη φορά αποκλειστικά μέσα από το Under The Sign Of Metal και δεύτερον γιατί στο στιχουργικό κομμάτι είναι συνυπεύθυνη η δικιά μας Βένια Λουτσοπούλου (Under The Sign Of Metal)!!
To "When Swans Are Choking" που ακολουθεί σε βυθίζει σε ένα απίστευτο ταξίδι, με τις μελαγχολικές μελωδίες που έχει και ειδικά με τον πολύ όμορφο τρόπο που τελειώνει!
Τα πλήκτρα σε αυτό τα παίζει η Lady Kaos των Ipsum, η οποία είναι μέλος των Borgne στις live τους εμφανίσεις.
Στο ίδιο ύφος και το "Εverything Is A Fallacy", με τα ωραία Industrial στοιχεία  και την φωνή του Bornyhake απ' τη μέση και μετά του τραγουδιού ειδικότερα, να δημιουργούν το απόλυτο σκοτάδι! Στα πλήκτρα ξανά συμμετέχει η Lady Kaos!
Το "Αbysmal Existence" αντιπροσωπεύει τέλεια αυτό που είναι oι Βorgne και αυτό που πρεσβεύουν, συνδυάζοντας άψογα όλα τα στοιχεία που διαθέτει η μουσική τους όλα αυτά τα χρόνια, παντρεύοντας απίστευτα τους καλύτερους  Industrial ρυθμούς που έχω ακούσει ποτέ σε τραγούδι.
Στα φωνητικά συμμετέχει ο Spellgoth των Horna και στο μπάσο ο Hex Inferi!
To "Fear" που ακολουθεί είναι και το πρώτο δείγμα που είχε δώσει η μπάντα για ακρόαση και είναι ο ορισμός του τέλειου τραγουδιού, που θα αρέσει και στους πιο παραδοσιακούς φίλους της σκηνής, καθώς έχει τα κλασικά Burzum-ικά στοιχεία. Νομίζω τέτοιας ποιότητας τραγούδια, ο Bornyhake τα συνθέτει με χαρακτηριστική άνεση, ειδικότερα με το άλλο σχήμα του, τους Pure.
Ξανά η Lady Kaos στα πλήκτρα, ο Quaoar (Astral Silence, Borgne Live) στο μπάσο και οι Ardelean (Borgne Live) και Nahel στις κιθάρες.
Το album τελειώνει με το "L' Odeur De La Mort" με την μπάντα να τραγουδάει για πρώτη φορά στην μητρική της γλώσσα, τα Γαλλικά. Ένα άψογο τελείωμα για ένα τρομερό album.
To "Règne Des Morts" είναι ένα album που θα κάνει αίσθηση και αδιαμφισβήτητα ένα από τα ποιοτικότερα του 2015!!!   9/ 10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου