Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

SEPTICFLESH: "Titan" (Album Review)

Στο άκουσμα της κυκλοφορίας του 9ου studio album των Septicflesh, το “Titan”, δημιουργήθηκαν διάφορα ερωτήματα στις τάξεις των οπαδών τους....
- Θα επιστρέψουν στο ένδοξο παρελθόν τους;
- Θα παραμείνουν στο επιβλητικό παρόν τους;
Τελικά οι Septicflesh δημιούργησαν έναν δίσκο βγαλμένο από το μέλλον της ακραίας σκηνής, που δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τα συγκροτήματα του χώρου. Ηχητικά πιο δύσκολο από τον προκάτοχο του (“Τhe Great Mass”), όμως με κάθε ακρόαση ριζώνει μέσα στην ψυχή του ακροατή, προκαλώντας έντονες εικόνες και συναισθήματα, που μόνο δυνατές κινηματογραφικές σκηνές έχουν το χάρισμα να κάνουν!!!
Ο σημαντικότερος παράγοντας αυτής της επιτυχίας είναι ότι η μπάντα αποτελείται από 4 ηγετικές φυσιογνωμίες, που προσφέρουν τα μέγιστα στο σύνολο... 
1. O Σωτήρης Βαγενάς έχει συνθέσει τόνους σκοτεινών riff και ως ένας από τους καλύτερους στιχουργούς της ελληνικής σκηνής και όχι μόνο, προβληματίζει τον ακροατή, καυτηριάζει την τυφλή υποταγή (“Dogma”), ασχολείται με ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Vlad Tepes, πιο γνωστός ως Κόμης Δράκουλας (“Οrder Of Dracul”), προσπαθεί να μπει στο μυαλό ενός κατά συρροή δολοφόνου (“Confessions Of A Serial Killer”), χρησιμοποιεί έξυπνα τον τιτάνα Προμηθέα, εξυμνώντας όσους πιστεύουν στην δύναμη του εαυτού τους (“Prometheus”) και ασχολείται με την αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για την γνώση.
Ακούγοντας τον δίσκο έχω την αίσθηση ότι επιπλέον διασκεδάζει με το σπάνιο ταλέντο του, καθώς μερικά δευτερόλεπτα των μελωδιών και της φωνής του είναι ικανά να μετατρέψουν ένα τραγούδι σε αγαπημένο των φίλων της μπάντας!!!
2. Τα λόγια για την δουλειά του Χρήστου Αντωνίου είναι λίγα για να μπορέσουν να περιγράψουν τον ευφυή τρόπο που συνθέτει την ορχηστρική μουσική της μπάντας, καθώς στο “Titan” καθηλώνει τον ακροατή και τον κρατάει με κομμένη την ανάσα, από την αρχή ως το φινάλε, με τα “Dogma”, “Prometheus” και “Confessions Of A Serial Killer”, να είναι από τις καλύτερες ενορχηστρώσεις της καριέρας του!!!
3. Ο Seth Siro Anton, με την φωνή του σε εξαιρετικό επίπεδο, “ντύνει” την κάθε λέξη με το απόλυτο σκοτάδι! Όσο για το artwork, αν και σε πιο minimal φόρμες, σε σύγκριση με το υπερφορτωμένο cover για το “Τhe Great Mass”, είναι το ίδιο ουσιώδες και καυστικό, δημιουργώντας έντονους προβληματισμούς και ερωτηματικά που ο καθένας τα ερμηνεύει από την δική του σκοπιά.
Έχοντας την τιμή να βρίσκομαι στο προσωπικό του studio για την συνέντευξη που μου έδωσε, λίγες ώρες πριν δώσει στην δημοσιότητα το νέο cover και το artwork του δίσκου, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έβλεπα στα μάτια του τον ενθουσιασμό και την πίστη στο όραμα του!!!
4. Ο πολυτάλαντος Φώτης Βenardo, εκτός του ότι συγκαταλέγεται και όχι άδικα στους μεγαλύτερους drummer του κόσμου αυτή την στιγμή, δεν επαναπαύεται, έχει δουλέψει απίστευτα πάνω στην τεχνική του και στο νέο album μας χαρίζει ανεπανάληπτες στιγμές των ικανοτήτων του, που ξεχωρίζουν με άνεση μέσα στις συμφωνικές, πνιγμένες στα riff, μελωδίες των Septicflesh!!!
Με λίγα λόγια το “Titan” βάζει ψηλά τον πήχη, όχι τόσο για την ίδια την μπάντα αλλά για τους υπόλοιπους και πιστεύω ότι θα συγκαταλέγεται με χαρακτηριστική ευκολία στα καλύτερα album της χρονιάς!!!    9/10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου