Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ORPHANED LAND: "All Is One" (Album Review)

H μικρή, δισκογραφικά, αλλά παράλληλα, τεράστια ιστορία των Οrphaned Land είναι η εξής: To 1993 κυκλοφόρησαν το θρυλικό demo, “The Beloved's Cry”, ένα Melodic Death αριστούργημα, που ακόμη μνημονεύεται στους underground κύκλους για την ποιότητα του, με τις ανατολίτικες κλίμακες να υπάρχουν από τότε. Το 1994 και το 1996 κυκλοφορούν τους δίσκους “Sahara” και “El Norra Alila” αντίστοιχα, οι οποίοι είναι κομψοτεχνήματα Progressive Death Metal ήχου, συνδυασμένοι με παραδοσιακή μουσική της χώρας τους. Το 2004 ήρθε ο δίσκος που ταρακούνησε τον Metal κόσμο, το “Mabool - The Story of the Three Sons of Seven” που προσωπικά το θεωρώ μέσα στους 100 καλύτερους Metal δίσκους όλων των εποχών και τέλος το 2010 ήρθε το “The Never Ending Way of ORwarriOR”, που μοιάζει να συγκεντρώνει ήχους από όλα τα προαναφερθέντα album.
Φέτος οι "Τρομοκράτες του Φωτός" έρχονται με μια τελείως διαφορετική πρόταση, που όμως παραμένει Οrphaned Land, τον δίσκο "Αll Ιs One".
Από την μουσική τους αφαίρεσαν τελείως το Progressive Death Metal στοιχείο και η παραδοσιακή μουσική βγήκε πιο μπροστά και παντρεύεται υπέροχα με τους Metal ρυθμούς και με τις μοναδικές ενορχηστρώσεις, που μας έχει συνηθίσει το συγκρότημα τόσα χρόνια. Το μόνο τραγούδι που θα σας θυμίσει παλιούς Orphaned Land, είναι το "Fail".
Δυστυχώς πλέον στην μπάντα δεν υπάρχει στις κιθάρες ο Matti Svatizky και η μαγική φωνή της Shlomit Levi, που ήταν από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα στους οπαδούς. Νέος κιθαρίστας στο συγκρότημα είναι ο Chen Balbus, ο οποίος έχει δώσει μια νέα πνοή στους Orphaned Land και στα γυναικεία φωνητικά είναι η Μιra Awad.
Ο δίσκος είναι γεμάτος από συναισθήματα και τα τραγούδια είναι ένα και ένα! Η ηλεκτρική κιθάρα του Yossi Sassi, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ορχήστρα, αλλά και χορωδία που συμμετέχει στον δίσκο, κάνει θαύματα και η ερμηνεία του Kobi Farhi, όπως πάντα, έντονη και δυναμική. 
Τα τραγούδια "Αll Is One", "The Simple Man", "Fail" και το επικό "Children", θα τα αναζητάτε να τα ακούτε ξανά και ξανά! Το κομμάτι "Shama'im" είναι γραμμένο για αυτόν τον δίσκο, από τον Rock ήρωα των παιδικών τους χρόνων, Yehuda Poliker, τον οποίο μας παρουσίασαν στο τελευταίο DVD τους και από την μουσική του οποίου είχαν εμπνευστεί το όνομα του συγκροτήματος. 
Ενδιαφέρον έχει και η Limited Edition του δίσκου, η οποία έχει 3 bonus τραγούδια, την διασκευή στο "As I Stare At The Ocean Alone" του Yehuda Poliker, το "Αll Is One", που είναι τραγουδισμένο ξανά εξολοκλήρου στην τούρκικη γλώσσα και το "Children", του οποίου το ρεφραίν είναι στα αραβικά. Επίσης περιλαμβάνει και ένα DVD, με ένα πραγματικά όμορφο Documentary, το "Creating All Is One", τα Studio Clips "Brother" και "Freedom" και τα Art Clips "In Thy Never Ending Way", "Vayehi Or", "MI?" και "Bereft In The Abyss". 
To artwork το φιλοτέχνησε ο μοναδικός Metastazis και είναι ένα από τα πιο δυνατά εξώφυλλα που έχουν παρουσιαστεί, αντιπροσωπεύοντας απόλυτα το μήνυμα των Orphaned Land, ενάντια στον φανατισμό που προκαλούν οι θρησκείες!!! 
Γι αυτό μην ξεχνάτε... ΑLL IS ONE      9/10

Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου