Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

CHAOSTAR: Συνέντευξη με την Ανδρονίκη Σκουλά

Το Under The Sign Of Metal φιλοξενεί την Ανδρονίκη Σκουλά και ο Δημήτρης Άγας είχε τη χαρά να μιλήσει μαζί της... 




Καλησπέρα Ανδρονίκη! Για αρχή θα ήθελα να μου πεις, ποιά είναι η ανταπόκριση που έχετε λάβει για το νέο σας δίσκο "Anomima", από τον κόσμο; 

 Καταρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου και το ενδιαφέρον σου, εσένα αλλά και τους φίλους που μας διαβάζουν.
Προσωπικά θεωρώ ότι το “Anomima” είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση και λέγοντας αυτό θα ξεκαθαρίσω τι εννοώ. Υπάρχει μια θετικότατη, πλήν ανάμεικτη ανταπόκριση πράγμα το οποίο και αναμέναμε. Ο δίσκος είναι πολύ διαφορετικότερος από το παρελθόν και αυτό έγινε κατ' απαίτηση του Χρήστου Αντωνίου. Λογικό λοιπόν κάποιοι παλαιότεροι φίλοι του συγκροτήματος να είναι επιφυλακτικοί αρχικά. Στο σύνολό του πάντως, το άλμπουμ, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο του εξωτερικού, αποδεδειγμένων των κριτικών και των σχολίων, αλλά και εκείνων των φίλων που αγαπάνε την πειραματική μουσική, που εμφανίζει έντονα αντιθετικά στοιχεία. Συνολικά πάντως αν μου ζήταγες να κάνω μία αποτίμηση, θα έλεγα ότι η ανταπόκριση είναι θετικότατη και αυτό παίρνει υπερτετραπλάσια αξία αν σκεφτείς ότι το Chaostar είναι τόσα χρόνια ανενεργό και είναι σχεδόν σαν να ξεκινάει τώρα, οπότε και με ανάλογα κριτήρια πρέπει να κριθεί.


Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Χρήστο Αντωνίου και πως είναι να συνεργάζεσαι μαζί του;

 Ο Χρήστος είχε στον πάγο το Chaostar σχεδόν δέκα χρόνια και βρίσκονταν στην αναζήτηση νέας τραγουδίστριας. Κυρίως δουλεύει με τραγουδίστριες που έχουν κλασικό υπόβαθρο και για αυτό είχα και εγώ πιθανότητες λόγω σπουδών στο κλασικό τραγούδι. Η συνεργασία με τον Χρήστο για εμένα είναι άριστη, όχι γιατί είναι εύκολος άνθρωπος φυσικά. Το σημαντικό είναι ότι ακόμη και οι κουραστικές και παράλογες απαιτήσεις του, κάποιες στιγμές στοχεύουν σε κάτι, το οποίο εγώ διαισθάνομαι και κατανοώ. Αυτό με κάνει να μπορώ να συνεργάζομαι άψογα μαζί του, γιατί πάνω απ' όλα βλέπουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε πολλά επιμένει και εμμένει, μπορώ να πω σε βαθμό που κάποιος θα ένιωθε και άβολα δίπλα του, όμως εγώ ξέρω ότι έχω να κερδίσω από την επιμονή του αυτή και οτι είναι σίγουρα προς το καλύτερο για το συγκρότημα. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από τη συνεργασία και όμως αν κάποια ομάδα ανθρώπων βλέπει προς την ίδια κατεύθυνση, μπορεί να πάει και από διαφορετικούς δρόμους...


Στο τραγούδι "Medea" συνυπάρχουν ο David Vincent (Morbid Angel) και ο Giannis Papanikolaou (Rock 'n' Roll Children), δύο άνθρωποι από τελείως διαφορετικά είδη Metal, είναι κατά κάποιον τρόπο αυτό και το μήνυμα των Chaostar, ότι πειραματίζεστε χωρίς περιορισμούς;

 Μπορείς να το πεις και έτσι. Τα στεγανά, τετριμμένα και παρωχημένα όρια που επιθυμούν οι διαβρωτές και οι καταπατητές της ελευθερίας της άποψης και της δημιουργικότητας να περάσουν, δεν θα βρούν θέση στο Chaostar. Είμαστε 6 άτομα στο συγκρότημα και εμείς θα διαμορφώσουμε την εικόνα του συγκροτήματος ώστε να έχουμε και ένα λόγο ύπαρξης.
Τα τελευταία χρόνια έχω επαναξιολογήσει πάρα πολλά πράγματα στην ζωή μου και αρχίζω να αποδομώ. Αποδομώ ιδέες, τείχη, έννοιες, οτιδήποτε μπορώ να υπεραναλύσω με την μαιευτική Σωκρατική μέθοδο, για να μπορέσω να απελευθερωθώ. Όλοι συμφωνήσαμε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση της υπερανάλυσης των εννοιών και φτάσαμε να έχουμε φτιάξει ένα δίσκο, που νομίζεις ότι όλα μπορούν να συναντηθούν. Ακόμη και ο Vincent με τον Papanikolaou.

Μίλησε μας για το ντουέτο σου με τον Fernando Ribeiro των Moonspell...

 Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που χω κάνει στην ζωή μου. Το κομμάτι αυτό έχει σκέρτσο, δεν έχει καθόλου κιθάρες και πρέπει να συναντηθούν δύο φωνές, η μία εξαιρετικά δημοφιλής από τον χώρο της σκοτεινής σκηνής, η άλλη τώρα κάνει τα πρώτα βήματα. Αποτελούσε ένα ρίσκο, αλλά δεν φοβηθήκαμε, γιατί το νόημα είναι να βρισκόμαστε και προ μη αναμενόμενου αποτελέσματος. Η στατικότητα δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει το Chaostar. Για εμένα όχι μόνο είναι τιμή μου που βρέθηκα δίπλα στον Fernando, αλλά και μία ζωντανή απόδειξη του ότι πολλές φορές όταν άγνωστοι κόσμοι συναντώνται, υπάρχει και εκεί μία οδός επικοινωνίας. Θεωρώ ευφυέστατο τον τρόπο που χρησιμοποίησε τη φωνή του και μαγικό τον τρόπο που ο Χρήστος έκανε την ενορχήστρωση. Οι ρυθμοί στο "Dilate The Time" είναι μια σπουδή πραγματικά.

Γιατί θεωρείς ότι η κλασική μουσική παντρεύεται τόσο αρμονικά με το Metal;

 Είναι προφανές ότι και τα δύο είδη συναντώνται θεματικά. Η λυρικότητα και η μνημειακότητα που χαρακτηρίζει τα δύο είδη, τα κάνει να έχουν σε τελική μουσική μορφή πολλά κοινά σημεία επαφής. Η κραυγή, το κλάμα, ο οδυρμός για την αιώνια ματαιότητα της ζωής και η εκδικητική μανία για το αναπόδραστο του πόνου, είναι θέματα που όχι μόνο εμπνέουν την όπερα ( η οπτικοποιήση της κλασικής μουσικής), αλλά και το μέταλ ( που δεν είμαι και η απόλυτη ειδική στο είδος). Η εκφραστική πολυπλοκότητα της μουσικής και στα δύο είδη, εμπνέεται απο την στιβαρότητα των θεμάτων, που καταπιάνονται και τα κάνει να έχουν μεγάλες ομοιότητες. Όταν υπάρχει διασημότατη άρια του Βέρντι, που η συμπρωταγωνίστρια ζητάει από τον Σατανά να έρθει στην γη, είναι να αναρωτιόμαστε γιατί ταυτίζονται τα είδη? Το ήξερε ο Βέρντι 180 χρόνια πριν.

Έχεις συμμετάσχει στο "Aealo" των Rotting Christ και στο "The Great Mass" των Septicflesh, θέλεις να μας πεις δύο λόγια γι αυτές τις εμπειρίες;

 Με φοβερή λαχτάρα άκουγα καθημερινά τα κομμάτια που μου είχαν δώσει και τα δύο συγκροτήματα για να διαβάσω και να τραγουδήσω πάνω τους.  Άπειρες φορές για να αποδώσω αυτό που ήθελαν. Ένα άτομο σαν εμένα που μπορεί μεν να αγαπάει την μέταλ μουσική, αλλά ουδέποτε να μην υπήρξε τόσο ενημερωμένη και κοντά στο είδος, όσο εσείς για παράδειγμα, που γαλουχηθήκατε αποκλειστικά με αυτό το είδος, ένιωθε ότι μία όμορφη πρόκληση είχε μπροστά του. Πραγματικά μια εποχή που θυμάμαι με νοσταλγία και χαρά. Τα πράγματα αλλάζουν και οι συνθήκες μαζί και το μόνο που θέλω να κάνω είναι να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μου έδωσαν αυτήν την ευκαιρία. Στόχος τώρα είναι να προχωρήσουμε και να συγκεντρωθούμε απερίσπαστοι στην δουλειά μας.

Έχετε ετοιμάσει κάτι Special για την εμφάνηση σας στο Rockwave Festival; Θα υπάρξουν κι άλλες συναυλίες;

 Δεν κάνουμε εκπτώσεις στον τρόπο που θα εμφανιστούμε στο κοινό, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα δώσουμε όλα. Έχουμε μια ακατανίκητη δίψα να παίξουμε την μουσική μας και αν είναι δυνατόν να καταφέρουμε να μεταφέρουμε έντονα συναισθήματα μέσα από αυτήν. Μετά το Rockwave στις 13 Ιουλίου παίζουμε στην Ρουμανία και έπειτα τον Οκτώβριο στο MFVf στο Βέλγιο.
Ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ σ'ευχαριστώ Ανδρονίκη. Καλή επιτυχία σας εύχομαι!


 Από τον Δημήτρη Άγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου