Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

BURZUM: "Sôl austan, Mâni vestan" (Album Review)

Αυτό που έχει κάνει ο σπουδαίος μουσικός, Varg Vikernes, από την αποφυλάκιση του (2009) και μετά, είναι κάτι ανεπανάληπτο, όχι μόνο δεν σταμάτησε να δισκογραφεί αλλά μας έδωσε μέσα σε 3 χρόνια τρία αριστουργήματα... "Belus" (2010) "Fallen" (2011) και "Umskiptar" (2012), κάνοντας, σταδιακά, μια στροφή προς τον Folk/Pagan ήχο.
Έτσι λοιπόν και φέτος κυκλοφόρησε το νέο του πόνημα, "Sôl austan, Mâni vestan", που είναι μια στροφή στους Ambient ήχους, καθαρά Instrumental τραγουδιών με πλήκτρα, όπως είχε κάνει ξανά στο παρελθόν μέσα από την φυλακή, στου δίσκους "Dauði Baldrs" και "Hliðskjálf".
Βέβαια, αυτή τη φορά το album είναι το soundtrack της ταινίας "ForeBears", η οποία έχει δημιουργηθεί απο την Marie Cachet και τον ίδιο. Ο τίτλος του δίσκου, όπως και και όλων των τραγουδιών, είναι στα αρχαία νορβηγικά και σημαίνει "Ανατολικά του ηλίου, Δυτικά του φεγγαριού" και σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα concept album.
Το εξώφυλλο του δίσκου είναι ο πίνακας "Rape of Proserpina" του Ισπανού ζωγράφου Ulpiano Checa.
Μουσικά έχουμε ένα "παραδοσιακό", λιτό, δίσκο Burzum, με πλήκτρα και την γνωστή επανάληψη του βασικού θέματος. Ο Varg, ομολογουμένως, έχει πολύ όμορφες ιδέες, όπως πάντα στην μουσική του, αλλά δυστυχώς χρειάζεται και η εικόνα της ταινίας, για να δημιουργηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι από ένα σημείο και μετά, ως ηχητικό ντοκουμέντο μόνο του, κουράζει.
Αναμφίβολα, ένα album που δεν είναι για όλες τις ώρες. Ευχόμαστε γρήγορη επιστροφή, αν όχι στο εκπληκτικό ένδοξο παρελθόν, τουλάχιστον στο εξαιρετικό πρόσφατο, αν και εφόσον είναι δυνατόν.      7/10


Δημήτρης Άγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου